Bingobricka

Den första bingobrickan som producerades var i Italien på 1500-talet. Fast då hade den ett annat namn, Il Giuoco del Lotto D’Italia. Det var heller ingen bingobricka som dom ser ut idag. Den var annorlunda och såg mer ut som en lott. Varför den förknippas med bingo har nog att göra med att det liknar på bingo och hade det inte börjat där och då, på det sättet, så hade nog inte bingo funnits idag. Det var först efter att spelet kom till Frankrike som spelbrickan började likna den bingobrickan vi spelar med idag. Den spelbrickan som fanns i Frankrike på 1700-talet hade tre horisontella rader och fem lodräta. 5 numer i varje horisontell rad fanns på brickan och det var slumpmässiga tal från 1-90.

Bricka i 90-bollarsbingo

I dagens 90-bollars bingo så liknar brickan på den som fanns i Frankrike då. Spelbrickan som man köper för att spela bingo med 90 bollar har 6 fält med vardera 3 x 9 rader. Med fem nummer i varje rad och 4 tomma rutor. Bingoutroparen ropar nummer från 1-90 fram tills någon har fått bingo. 90-bollars bingo är en av dom två vanligaste varianterna av bingo som vi spelar här i Sverige. Den andra är 75-bollars bingo och där ser bingobrickan lite annorlunda ut.

Bricka i 75-bollarsbingo

I 75-bollarsbingo så är det precis som namnet på spelet 75 nummer på brickan, från 1 till 75. Här har brickan 5 x 5 rader och alla rutor har ett nummer. Det finns undantag där den mittersta rutan ibland är tom eller har en symbol av något slag. Då kan man räkna den rutan som markerad med en gång.

Köpa en riktig bingobricka

När man kommer till bingohallen så finns det bingobrickor att köpa där. Det gör man i god tid innan spelet börjar så man slipper att stressa över att spelet startar snart. Man ska hitta en mysig plats att sitta på och plocka fram pennan så man är klar till första rundan man ska spela. När bingovärden ger besked om att det snart är dags att starta så gör man sig klar. Dom nummer som sedan dras markerar man och förhoppningsvis är det man som blir först med att få en rad. Då ropar man bingo.

Ofta så står orden BINGO ovanför rutan med alla nummer. Det är i 75-bollars bingo där det är 5 x 5 rader som man hittar det. Varje bokstav i ordet representerar den lodräta rad under med nummer i. I den första raden, under bokstaven B, hittar man nummer upp till 15. I nästa rad under bokstaven I hittar man nummer upp till 30, och så vidare. Ibland när man spelar denna varianten så kan bingovärden ropa både bokstav och siffra. Om till exempel nummer 70 dras, det numret ligger under bokstaven O, då ropas det O 70. I många fall så använder man sig av det fonetiska alfabetet, eller namnalfabetet som man också kan kalla det. Då ropas det Olof 70.

Krav och inspektion

Bingobrickor som säljs i bingohallarna idag måste vara typgodkända. Det är väldigt stränga krav runt detta och skulle detta fuskas med så förlorar man fort licens att driva bingo. Alla bingobrickor som säljs kontrolleras med utrustning som bara fås köpt av firmor godkända av lotteriinspektionen. Dom tryckerier som printar ut bingobrickorna gör det under strikta regelverk och måste också ha en licens från lotteriinspektionen.

När det kommer till lov om att arrangera bingo så är det länsstyrelsen man ska vända sig till. Alla bingohallar idag opererar lovligt och under stränga krav. Om man tror att man ska kunna kopiera och ta med sig bingobrickor själv till en bingohall så kommer det fort att bli problem. Alla brickor har kontrollnummer och man kommer fort att sitta med skägget i postlådan om man försöker.