Bingofika

En heldag i en bingohall brukar gå väldigt fort. I trevligt sällskap och med massor av spännande bingorundor så är det viktigt att fylla på med lite energi emellanåt. Det kan vara bra att alltid ha en flaska vatten i väskan. Det är viktigt att dricka och har man glömt att ta med sig så finns det alltid ett café i anslutning till bingohallen med massor av god fika. Detta här med bingofika är heligt för många och en lika viktig del av dagen.

Bingofikans betydelse

När spelet börjar är det oftast knäpp tyst i bingohallen, förutom bingovärden som ropar ut dom tal som dras. Detta pågår till någon har fått bingo och då brukar det gratuleras friskt och pratas och skrattas i gott sällskap. Det är ofta så att man går tillsammans med en god vän, eller så träffas man där. Det är många stamkunder i en bingohall och börjar man att gå regelbundet så får man fort nya vänner som har samma intresse som du, nämligen bingo.

I pauserna så går man till caféet som ligger i bingohallen och där brukar det finnas rikligt med god fika att köpa. Kaffe och bingo hör liksom ihop, det har alltid varit så. I början av bingo sin karriär i Sverige så var det idrottsföreningar som arrangerade bingo och där såldes då kaffe och goda kakor till dom besökande. Det var en viktig inkomstkälla till idrotten och är fortfarande idag.

I vårat grannland Norge är det väldigt vanligt idag och en viktig inkomstkälla till idrottsklubbarna. Varje påsk och vid jul så ropas det bingo i många gymnastiksalar i hela landet. Långbordet som är ställt fram är överfyllt av goda bullar, kakor, tårtor och smörgåsar som dom spelande har tagit med sig. Det är ett enda stort knytkalas och i pausen så köper man fika som sedan går till klubben.

Utval av fika i bingo

Lite beroende på hur stor bingohallen är så varierar också storleken på caféet och självklart urvalet som finns. I Göteborg så har vi Idrottens Bingo Grand, det är den största bingohallen som dom har. Där har det inte sparats på någonting och i deras fina lokaler finns det en restaurang som är öppen för alla. Kanske man bara är sugen på en bit mat och då går det fint att besöka Grand utan att spela bingo.

Är det lov att ta med en fika till bingohallen? Det kan nog variera från bingohall till bingohall. Självklart så vill dom sälja sina egna goda bakelser och smörgåsar. Men det kan ju vara allergier eller en annan mat intolerans som ställer till det och då kan man ju fråga om det är ok. I många fall så klarar dom säkert att fixa en fika som är specialanpassad för just en själv om man skulle behöva det.

Det är nog för att det är så roligt att spela bingo som detta med fika förknippas med spelet. Det är två sociala ting som passar lika bra ihop som sommar och salta bad. Detta här med fika är så typiskt svenskt, frågar man en turist så är det ofta det ordet dom lär sig först. Vi är mästare på fika och smörgåsar och smörgåstårtor är vi världskända för. Vi ligger också på 10 i topp listan över bingospelande nationer. Tänk att en halv miljon svenskar spelar någon form för bingo regelbundet.

Det finns inga regler för hur en bingofika ska se ut. Det viktigaste är trots allt att det smakar gott och att man trivs med att spela bingo. Och klarar man inte att vänta tills bingohallen öppnar så bjud hem en granne på en god fika i alla fall. Ni kan ju planera hur ni ska ta hem jackpotten tillsammans när den arrangeras nästa gång.